Mot Krabi! Peking, vi ses om nio dagar!

Imorgonbitti sticker vi mot mjuka kritvita stränder. Med två mellanlandningar i Hongkong och Bangkok beräknar vi vara på plats vid sex, sju-tiden på kvällen. Tidsskillnaden är densamma, sex timmar före er hemma i Sverige.
Kameran är med mig hela tiden, så att jag kan dela våra upplevelser med er när vi är hemma igen.
Puss på er darlings!

Resfeber? Jag?

Min drömsemesteroutfit, Krabi 1-9 maj:
Hit ska vi, 90 mil ifrån oroligheterna i Bangkok...
Krabi, omgivet av sockertoppsberg, hav och mangrove, är en småputtrig provinsstad 90 mil rakt söder om Bangkok. Klimatet är fuktigt tropiskt och stränderna lättjefullt mjuka. Turismen har ökat kraftigt under senare år, men jämfört med Phuket och Pattaya håller den ändå en förhållandevis lågmäld profil. Många söker sig hit för kombinationen av natur och hav. Klippklättring, fågelskådning, havskajak, dykning, golf och ridturer är möjligt med stan som bas. Inom räckhåll finns också Ko Lanta, Ko Phi Phi och flera småöar. I söder ligger ett av Thailands värdefullaste regnskogsreservat med tarzandjungel och heta källor. 

Själva stan är jämnstor med Växjö. Det mesta av bebyggelsen är nytt och gjutet i betong och cement. Gatulivet är typiskt thailändskt och långt ifrån enbart inriktat på turisters plånböcker.
På den obebodda grannön Phi Phi Leh ligger Maya Bay som tjänstgjorde som kuliss åt filmen "The Beach".
(text hämtad från www.resia.se)

Min stållady - 85 år idag!

Grattis på födelsedagen, farmor! Hoppas att ni fick en trevlig middag på golfrestaurangen.

Sveriges största nyhet

har nått även oss.
Var Jonas verkligen otrogen med en 21-åring? Hur kunde han när han visste vad han hade att vänta sig om det kom ut?
Nu förlorar han Sveriges vackra prinsessa och ett kungarike...
P.S. Ja, vi lever och mår bra! Sorry att jag inte hört av mig på ett tag. Nu förbereder vi oss inför en solsemester på Krabi. Det har varit osäkert om vi skulle komma iväg i och med demonstrationerna i Bangkok, men det verkar inte vara några beskymmer. Det berör inte transit i Bangkok och södra Thailand, där vi ska befinna oss.
Jag längtar! Det ska bli skönt att se något annat än höghus, smuts och tusentals bilar.

Vårens mode

Beige, grönt och lite militärkänsla över det hela.
www.mode.feber.se

Hösten

Till höstterminen är vi hemma igen, och nu är det dags att söka kurser till den terminen. På torsdag är det deadline! Joakim har enbart sökt ekonomikurser, medan mina val blev så här:
1. LU-24301 - Psykologi: Rekrytering och urval av personal 15hp Dagtid,
Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Lunds universitet, Ortsoberoende

2. LU-34601 - Franska: Nybörjarkurs I 15hp Kvällstid,
Normal undervisning, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Lunds universitet, Lund

3. KAU-14852 - Journalistik 15hp Blandade tider,
Internetbaserad distansunderv, Halvfart (50%), Fristående kurs,
Karlstads universitet, Karlstad

4. LU-23301 - Genusvetenskap: Grundkurs 30hp Dagtid,
Normal undervisning, Helfart (100%), Fristående kurs,
Lunds universitet, Lund

Jag har funderat ett tag inför den här sökningen, men nu känns det helt okej. Jag hade nog velat läsa de tre första kurserna samtidigt i höst, för alla är bra att ha i examen. När jag pratade på skype med Sebastian igår och lät honom översätta en massa franska ord blev jag mer övertygad om att det är franska jag ska läsa. Jag har ju för fasiken glömt allt jag lärde mig på högstadiet. (Är jag så gammal?)
När franskan väl är tillbaka sätter jag och Joakim oss på ett plan till...


Paris! 


Yuanmingyuan

I lördags gjorde vi en utflykt till gamla sommarpalatset som består av gamla ruiner, flera sjöar och gångar att gå vilse i. Det var ett vackert place.
Senare på kvällen gick vi på bio och såg Alice i underlandet på D3. Har ni sett den?
Jag tyckte att den var helt okej. 
En man som sjunger opera...

Hard rock café

Hard rock café. Som att kliva in i en helt annan värld. Du befinner dig plötsligt inte längre i Peking. Utan på någon finare plats. Mysig och cool inredning på samma gång. God (fet) mat. Livemusik. Och trevligt sällskap. Men obs! Maten var dyr! Som på en svensk eller dansk restaurang.
Kvällens minus var att jag gick med läppstift på tänderna hela kvällen, vilket jag upptäckte senare när jag tittade på bilderna. 
Fredagskvällen fortsatte efter maten med inflyttningsfest hos två danska killar. 
  

"En bok man längtar hem för att läsa"

Just nu läser jag Hanne-vibeke Holst bok "Min mosters migrän eller Hur jag blev kvinna". Jag är fast. Läs den alla för guds skull och bli lite klokare. Nu kostar den bara 19 kronor på adlibris!
När jag kommer hem ska jag skynda mig till biblioteket och läsa andra böcker skrivna av Hanne-Vibeke Holst. 
"Varför finner sig starka kvinnor fortfarande i att, så här efter emancipationens århundrade, bli betraktade som andra klassens varelser? Var finns upproret? Vreden?

Frågorna ställer danska Hanne-Vibeke Holst, författaren till den storsäljande romantrilogin om Therese Skårup. Nu berättar hon om hundra års kvinnoliv, som det formades (av män) och levdes i hennes egen familj. I lust, i nöd – och ofta under tyst protest. Det har blivit en självbiografisk odyssé, ett sorglustigt avslöjande av kvinnokönets ständiga undergivenhet. Hon har intervjuat sin mormor, sin mor, sina systrar och väninnor om deras liv, men framför allt är det en uppriktig och självutlämnande berättelse om flickan och kvinnan Hanne-Vibeke – varför hon blev den hon är idag.

När Min mosters migrän kom ut i Danmark 1999 beskrevs den av Politiken som den viktigaste debattboken om feminism och den kvinnliga identiteten och har hittills sålts i över 100.000 exemplar."

Följ med på kvällspromenad i bambuträdsparken...

Ja okej, jag vet att det har blivit mycket parker nu men jag vill bara ta med er på en fin promenad i parken som inte ligger så långt ifrån där vi bor. Vi tog en promenad där igår kväll och såg solen gå ner i sjön.  
Då går vi!
Promenaden avslutas med lite dans.
En sådan här kväll är jag glad att jag valde att följa med till Peking. Att jag får vara här med Joakim. 

Chokladparken

I måndags var alla lediga från skolan och vi åkte till en chokladpark med de danska tjejerna. Priset var 80 RMB och vi blev ganska besvikna på utbudet. Inträdet var dyrt och där var mååånga människor att trängas med. Men vill man dit får man passa på - de stänger den 10:e april! 
Parken ligger nära os-arenan "fågelboet".
Ingången.
Jag och min nya kompis...
Antagligen världens dyraste choklad. 1200 RMB kostar den. 
OBS! Från och med nu är sakerna på bilderna gjorda helt av choklad!
Får det lova att vara en klubba?

The world park

I söndags åkte vi till den megaturistiga world park som har alla världens mest berömda monument samlade i miniatyrer. Så nu kan vi skryta med att vi har varit i alla världens hörn och att vi inte behöver slösa några mer pengar på att resa...(hmmm...)
Det var årets varmaste dag hittills och jag gick utan jacka! Det måste ha varit tjugo grader. Minst.
Ingången.
En livs levande elefant!
Jag och Manhattans skyskrapor.
Washington.
Eiffeltornet! 
Colosseumet.
Bangkok. 
Egypten.
Sydneys operahus.
Vad är Vlotnal för land?
Jo, Vietnam så klart. (Kineser är inte så bra på att stava...)
Det var en underbar dag och the world park är roligt att ha sett! 
Inträde: 65 RMB. 
Minus var att det inte hade någonting från Sverige. 

Körsbärsträdsparken

I går, på påskafton var vi i en park mitt i stan som är känt för sina körsbärsträd. Tyvärr hade träden inte blommat ut än. Men om några veckor är det nog hur vackert som helst där. 
På kvällen bjöd vi de svenska killarna på spagetti och köttfärssås.
  

Vi önskar er alla en riktigt glad påsk!

Avskedsfest

I fredags var det avskedsfest för två danska killar som drar vidare till Shanghai för praktik. Kvällen började med en öl i solen, pizza en stund senare och vid halv tio var var festen i full gång. Kung på dansgolvet var Herry. 

Den första april

Idag har vi bott tillsammans i Peking i exakt två månader. Vissa dagar tycker jag om Peking, vissa dagar gillar jag det inte alls. Idag var en bra dag. Joakim är ledig om torsdagarna, så idag gjorde vi en utflykt till den gamla delen av staden där det finns hutonger, ett klocktorn och ett trumtorn. Det blev en kontrast mot den delen vi bor i med moderna höghus. 


Vi började med att ta en promenad bland hutongerna. Många äldre kineser bor i sådana här hutonger, små gränder. Pensionärerna här i Kina verkar ha ett ganska behagligt liv. När det är fint väder går de till någon fin park och gör sin morgongymnastik. På eftermiddagen möter de upp sina bekanta, för att prata strunt och spela något kinesiskt spel, som schack, på någon annan skön plats sittandes i en gammal fåtölj någon släpat ut. Eller så sjunger eller spelar de något instrument ute i det fria.




Vi gick vidare mot sjöarna Houhai och Qianhai.


Där fotograferade vi ett vackert vårtecken.


Vi kom sedan lagom till en show i trumtornet.


Trumtornet sett ifrån klocktornet...


som ser ut så här.






Två utsikter från tornen.


Vi avslutade med att gå längs den ombyggda hutong Nanluoguxiang med en massa mysiga affärer för den västerländska börsen. Våra fynd blev dessa två:



RSS 2.0