Åh Barcelona!

Efter att ha sett filmen Vicky Cristina Barcelona ett par gånger drömmer jag om att få besöka staden. (Ja, den är nog en av mina favoritfilmer. Lagom galen, precis som jag...)

Bästa resesällskapet till Barcelona tror jag är kulturnörden, bästa väninnan, kärleken eller den som är lika frälst i filmen som du är. Vad sägs om Katalonien, en annan del av Spanien med sol, bad, kultur och drinkar på små bakgator precis innan solen går ner (eller upp).

Jag kommer också ha kameran runt halsen och alltid beredd på att fånga ögonblick, precis som Cristina (Scarlett Johansson) i filmen!

 

 

Barcelona är Spaniens näst största stad efter Madrid, och den mest industraliserade. Det är både en stad och kommun som är belägen vid Kataloniens kust mellan floderna Llobregat och Besòs mynningar, 160 kilometer söder om franska gränsen. Efter Francisco Francos död 1975 återinfördes monarki i Spanien. Katalonien blev ett autonomt område och Barcelona utsågs till Kataloniens huvudstad 1977. Idag förknippas Barcelona främst med turism. Snö faller i snitt var 4-5 år, och man kan njuta av medelhavsvärmen när man åker dit.

 

 

Något för den kulturintresserade att upptäcka är Barcelonas tre stora byggboomer, som alla har kommit att sätta en stor prägel på dagens stadsbild.

Den första byggboomen, vilken främst pågick under 1300-talet, efterlämnade de flesta av de gotiska byggnader man idag kan beskåda i Ciutat Vella, Barcelonas gamla stadskärna. Dess yttre gräns utgörs idag av breda avenyer medan stadsbilden präglas av trånga och mörka gator kantade av byggnader uppförda under 1700-talet och 1800-talet. Rakt igenom Ciutat Vella sträcker sig de två gatorna La Rambla och Via Laietana. Den andra stora byggboomen inleddes drygt 500 år efter den första. På 1860-talet påbörjades bebyggandet av Eixample – Barcelonas utvidgning. Eixample har formen av ett rutnät där alla kvarter är exakt lika stora och alla gator exakt lika breda med ytterst få undantag. Den tredje boomen kom i samband med att de olympiska spelen skulle äga rum i Barcelona 1992. Det byggdes nya radiella motorvägar till alla större förstäder, en ringled runt Barcelona, liksom en utbyggnad av flygplatsen och en renovering av hamnen påbörjades. Dessutom anlades en 4 kilometer lång strand längs den nya olympiabyn, vilken byggdes på mark där industrier tidigare legat i vägen för havet.

 

 

Lev som på film: Titta in och låt dig hänföras av Sagrada Familia, kyrkan som blev Gaudis sista halvfärdiga verk. Missa inte autentiska baren Can Paxiano, en klassiker bland både turister och stammisar. Upplev ett rörigt med häftigt eftermiddagshäng i city. Efter det kan du titta förbi Zlatan på Camp Nou, Europas största stadion. Varför inte avsluta dagen med en sen middag, för i Barcelona dukas det gärna upp efter midnatt!

 

Filmiskt boende: Hotel Omm är ett exempel på Barcelonas fina moderna arkitektur. Det snygga designhotellet ska vara det trendigaste boendet i stan. Snygga rum, svalkande pool och bar på taket – med utsikt över fantastiska Sagrada Familia. Pris från ca 2000 kronor.

Källor: Wikipedia och artikel skriven av Jennie Hammar i Glamour augusti 2010.

Kommentarer
Postat av: Xenia

Har vart i Barcelona, sett Segrada familia och bott i Salvador Dalis hemby, Cadaques. Åker gärna dit igen. :), kanske med dig min vän

2010-08-10 @ 13:46:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0